Achille Castiglioni  (1918 -...

Achille Castiglioni (1918 - 2002)

Achille Castiglioni studeerde architectuur aan de Polytechnische Universiteit van Milaan voordat hij samen met zijn broers Livio en Pier Giacomo een designbureau oprichtte. Het artistieke concept van de gebroeders Castiglioni was een reducering naar het wezenlijke en werd gekenmerkt door een eenvoudige objectiviteit. Het was hun doel om hun ontwerp met zo weinig mogelijk materialen te realiseren. Achille Castiglioni ontwikkelde zich al snel als één van de meest succesvolle en veelzijdige industriële ontwerpers van Italië en verkreeg tevens internationaal aanzien.

Hij stond erom bekend bestaande producten op verrassende wijze samen te brengen. Twee van zijn lampen, de staande lamp Toio – een op een stalen stang bevestigde autoschijnwerper – en de hanglamp, Parentesi, zijn opgenomen in de collectie van het New York Museum of Modern Art.

Ter gelegenheid van de XIe expositie van het Triënnale van Milaan in 1957 presenteerden de broers hun tractorstoel “Mezzadro” waarbij de ontwerpers een conventionele tractorstoel met een vleugelmoer aan een vrijbewegende gebogen stuk bandstaal hadden bevestigd. Ter stabilisering gebruikten ze een dwarsbalk gelijkend op de sport van een ladder.

Het ontwerp van de booglamp Arco van Achille Castiglioni is het resultaat van een filosofie die geen speelruimte overlaat voor overvloed. Juist vanwege haar elegante ontwerp en de exacte geometrische vormgeving is de lamp volmaakt af.