Arne Jacobsen

   Arne Jacobsen  (1902 - 1971)...

Arne Jacobsen (1902 - 1971)

Arne Jacobsen had geleerd voor metselaar voordat hij met zijn studie architectuur aan de koninklijke Deense kunstacademie in Kopenhagen begon. Jacobsens creatieve succes in verschillende artistieke disciplines getuigt van het genie dat hem over de gehele wereld hoog aanzien verschafte. Zijn vormspraak is gericht op functionalisme dat hij combineert met geometrische constructies. Zo zijn niet alleen zijn architectonische werken, maar ook zijn meubelstukken voorzien van een modern, innovatief designconcept.

Jacobsens architectuur kenmerkt zich door een heldere, geometrische en materiaalgeoriënteerde vormspraak. Dit hing niet, zoals het graag gepresenteerd wordt, van de functie af, maar kwam voort uit het rigide, modernistische concept van Jacobsen, die zich, in zijn privé-leven, ook in dienst van zijn familie stelde. Critici noemen Jacobsen een architectonische dictator omdat hij zijn gebouwen in een zodanig strak ontwerp vormgaf dat er geen ruimte was voor persoonlijke wensen.

Jacobsens zitmeubels, zoals de Egg Chair en de Swan Chair, ontstonden uit een vormspraak die de tegenstelling tussen abstracte moderniteit en organische originaliteit op onmiskenbare wijze opheft. Zijn meubelstukken tekenen zich door een bewust afzien van rechte lijnen zodat ze uitsluitend door vloeiende curven hun speciale vormgeving verkrijgen.

Products of the designer

ALTIJD EERST OP DE HOOGTE WORDEN GEBRACHT

Schrijf u in op de Modecor nieuwsbrief. U kunt zich op elk moment uitschrijven.