Eero Saarinen

  Eero Saarinen  (1910 - 1961)...

Eero Saarinen (1910 - 1961)

De uit een bekende Finse architectenfamilie stammende Eero Saarinen leerde eerst beeldhouwerij aan de Academie de la Grande Chaumière in Parijs, voordat hij architectuur aan de Yale School of Art and Architecture studeerde. Saarinen werkte na zijn studie succesvol in het architectenbureau van zijn vader en won als jonge architect een wedstrijd voor het Jefferson National Expansion Memorial in St. Louis. Het karakteristieke bouwwerk in de Amerikaanse metropool werd echter pas na zijn vroege dood voltooid.

Hij kreeg een onderwijspositie aan de Cranbrook Academy in Bloomfield Hills. Hier leerde hij Charles Eames kennen en experimenteerde met hem met nieuwe vormen. Zo ontstonden de eerste meubelontwerpen voor meubels uit vervormd multiplex. In 1940 namen beiden deel aan de wedstrijd ?Organic Design in Home Furnishings? van het Museum of Modern Art in New York en vervolgens gaf Eero Saarinen vorm aan talrijke iconische meubelstukken, voornamelijk voor Knoll International. Als architectonisch meesterwerk van Eero Saarinen geldt de TWA terminal van het J.F. Kennedy airport in New York. In Washington bouwde hij tot zijn dood in 1961 aan het Dulles International Airport.

Wereldfaam verkreeg Saarinen door de eerste eenpotige stoel te ontwerpen met de naam Tulip Chair. Het aan de vorm van de gelijknamige bloem herinnerende ontwerp is typerend voor de expressionistische stijl van Saarinen, die met zijn ontwerpen aanknoopte bij de ideeën van de architect Erich Mendelsohn. Aan de Tulip serie werd, naast meerdere Tulip Chairs, ook ander meubilair toegevoegd, zoals een tafel.

Products of the designer

ALTIJD EERST OP DE HOOGTE WORDEN GEBRACHT

Schrijf u in op de Modecor nieuwsbrief. U kunt zich op elk moment uitschrijven.